Farmhouse with two extensions in South of France

Farmhouse with two extensions in South of France

The farmhouse is located on the outskirts of a village in the South of France. It recently got a clumsy renovation that actually deformed the whole space and it started appearing to be more unproportionate than before. Even the owners of this place started to miss that homely feeling as the farmhouse lost its classical architecture touch.

View of Living room in the Farmhouse from outside through the window - Dezignnovate

 

Space Issue and Poor Proportions

The living spaces of the farmhouse were poorly proportioned. Moreover, many small windows did not allow much access to the outside view. The view of expansive green lawns was missing and there was a feeling of shortness of breath. The space was long and narrow, typical of the farmhouse layout with significantly low ceilings. Scale and proportions of the building required readjustment.

Inside area with an outside view of the central courtyard - Dezignnovate

 

Addition of Two Extended Areas in the Farmhouse

However, two extensions have now been added to the farmhouse to make the pre-existing space more spacious and more functional. This has also created a beautiful central courtyard which is full of green. The two extended areas – the living room and the kitchen – highlight spaces and improves the purpose of each room. In addition, the large glazing windows also help the house blend with the surrounding garden and in revealing more greenery.

Living room in the farmhouse - Dezignnovate
Living room in the farmhouse
Open Kitchen area in the farmhouse with large windows - Dezignnovate
Open kitchen area
Central Courtyard between Living area and kitchen space - Dezignnovate
Central Courtyard between Living area and kitchen space
Kitchen in the farmhouse - Dezignnovate
Kitchen in the farmhouse
All white minimalist style area with large windows - Dezignnovate
White minimalist style kitchen area with staircase on the side - Dezignnovate

 

Connecting Indoors with Outdoors

The contemplative central patio faces the house entry, set between indoors and outdoors – it unites the two and maximizes in light and scale. Moreover, the newly added spaces help interiors in creating height and capture better views of the vast surrounding landscape or indoor courtyard.

Central Patio set between indoors and outdoors of the Farmhouse - Dezignnovate
Patio with vast surrounding landscape
Courtyard between the two extended areas of the the farmhouse - Dezignnovate
Central Indoor Courtyard

As for materiality, the art of dry-stone walling was used for the two extensions. This is a traditional technique of South of France so, that was used to preserve the local architecture and avoiding commonly used standard materials too. This construction work is a sleek take on a classic vernacular form totally reinvented with sophistication.

Dry-stone walling technique used in the farmhouse outer walls - Dezignnovate
Dry-stone Wall
Dry-stone walling technique used in the farmhouse outer walls - Dezignnovate
A traditional technique of South of France

Increased Natural light, better ventilation and smart shading design pattern

Large facade openings have been designed. However, the south side requires shading devices. The metal-clad shutters and pergolas and their graphic design are an essential part of the project identity. The design and density of the repeating pattern provide thermal performance to the metal sunshades and allow for natural ventilation. 

Living room at the farmhouse with metal-clad shutters - Dezignnovate
Room with metal-clad shutters
Perforated metal pattern roof outside

Besides, the decorative value of the perforated metal pattern constantly creates different and vibrant shadows. All these metallic elements are of a deliberately neutral shade for a tone on tone effect with the dry stone of the facades. This neutral color palette unveils an extraordinary architecture, both elegant and impressive.

Living room at the farmhouse with view of expansive green lawns - Dezignnovate

Minimalist Style and the Staircase with hidden storage

The custom-made furniture is arranged in the minimalist living space. The utilitarian items are tucked away; only to reveal what needs to be seen. The original staircase adorns a light wooden surface that encompasses the clever use of under-stair space with wisely hidden storage for the entry section.

Custom Furniture in a minimalist style living space - Dezignnovate
Custom Furniture in a minimalist style living space
The Staircase with wooden surface and hidden storage - Dezignnovate
The Staircase with wooden surface and hidden storage
Dining Area in the farmhouse with staircase in the background - Dezignnovate
Dining Area with staircase in the background

The space as a whole has been imagined and designed to find homogeneity where aesthetics and utility harmoniously coexist.

 

About the Architectural firmMaca Architecture

Maca Architecture is an architectural firm based in the South of France that adapts its methodology to the unique requirements of each project and always building a strong identity. The explorative practice is guided by a commitment to push creative boundaries and pays meticulous attention to every detail in a sensitive manner.

Maya Brudieux has lived in Rotterdam and Saint-Jean du-Gard and Camille Morcrette in Montreal and Marseille. Their work is tinted of modernity and is aiming to find a subtle balance between radicalness and surrealism.

 

FACT SHEET

Location: Saint-Clement-de-Riviere, South of France

Completion Date: August 2018

Dimension: 970 sq.ft. (Surface Area)

Photo Credit: Aurélien Aumond

 

Leave a Reply