Glorietta, the Italian inspired restaurant in Sydney

Glorietta, the Italian inspired restaurant in Sydney

Glorietta is a bar and 220-seat restaurant in Sydney, inspired by the owner’s love for all things Italian. It is designed to shape a corporate precinct into a Eurocentric style design space. This restaurant involved the challenging transformation from a stark, voluminous, glass box within a new landmark tower; void of history and restricted by poor street visibility. 

Restaurant with vintage style chairs and unique ceiling

The restaurant presented various key constraints. For instance, a cold and commercial character, including an open ceiling to allow for the base build utilities to remain effective and compliant. Therefore, the restaurant now comprises a sense of identity, intimacy, and warmth.

Brief, Design Solution and Challenges

The owner had ambitious plans for a new Italian inspired Sydney restaurant and bar: it must be a catalyst for change, inspiring hospitality offerings into a corporate area previously lacking any. Contemporary yet classic, it must be a ‘come for a drink, stay for a meal kinda place’ and create a warm agricultural ancestry and tone, all within the building’s pre-established constraints.

The owner was keen to deconstruct the vast, open, and commercial space into separate, more intimate zones to encourage various functionalities and dining options. A key challenge presented itself in the form of the space being void of any existing character; to counterbalance this, zoning was achieved by applying a range of floor treatments to contain each space.

Restaurant space with sitting chairs, tables, view of greenery through large windows and nice interiors

Each variation in materials helped to distinguish the separate zones as well as build personality and interest. From polished concrete around the bar and northern dining areas to timber boards in the central dining space and concrete slabs surrounding the kitchen, all create perspective sections. The large scale, the view and elevated floor area also helped in creating theatre and spatial uniqueness throughout the venue.

In support of this, the clever use of five different seating options further established each zone. From the high timber tables and stools at the bar, long communal tables and the built-in olive-green leather banquettes, rust-red-toned tables, and individual bentwood chairs. Varied seating options offer intimacy and choice depending on patrons’ dining and drinking needs.

​A visible, traditional pizza oven and open kitchen at Glorietta, capture the energy of a classic Italian restaurant. A dining counter and bar ribbon the entry – which not only frames the entry but adds to the atmosphere and visual intrigue. A central bar was strategically positioned for maximum street visibility ​and to contain the venue’s footprint, scale and proportion.

Restaurant interiors with food table with plates under and a open kitchen in the background

An earthy, organic, and warm palette was achieved via the careful selection of contemporary, yet durable, furnishings and fittings. Tonally gentle design elements soften the space. Recycled timber, olive​ and apricot leathers and tiling, rust-red tables, brass, creams, and wheat-colored​ linen curtains encircle the venue, while a vaulted rattan ‘cloudscape’ obscures the impact of the silver ceiling panels and offers yet another layer of warmth and natural texture to the space.

Italian style restaurant including comfy sofa with colourful cushions and vintage style furniture

Glorietta’s narrative is one of soft agricultural nostalgia that seamlessly enhances the otherwise hard-edged commercial volume. The innovative transformation of this place from an amorphous commercial venue, into an intimate restaurant now appeals to the afternoon spritz seekers, late-night dinners, and the casual pizza crowd.

It plays an important role in acting as a cultural reference point for the business precinct it resides in, encouraging other businesses into the area and further activating the surrounding locale.

Innovation, Sustainability, and Beauty

The place was a blank canvas, due to the lack of softness, no history, and no context to draw the design concept from. With multiple challenges and to build an inviting, friendly intimacy and warmth space, a design beneficial to patrons, floor staff, and the wider local community was required.

A nice painting on wall and fine dining table at the restaurant

Elements such as the bar, which ribbons either side of the entry, are purposefully positioned. It also hugely benefits in attracting street traffic and space activation, building room density, and in containing both footprint and scale. While the inclusion of other key elements such as a traditional pizza oven, open kitchen and dining counter all gave the framework to build a lively environment and the ability to incorporate separate zones.

In terms of beauty and aesthetics, Glorietta was softened with tonally gentle materials and color palettes. Timbers, olive-hued leathers and tiles, rattan banquette with apricot tones, rusty red tables, brass, cream render and paint, and cream linens covering the windows are all evidence of a beautiful and considered space. 

White bar stools in front of the Bar counter with liquor bottles and black, wine glasses placed behind it

Sustainability played an important role too, materials were kept to a minimum, all-natural, designed for longevity, and sustainably harvested where possible. An ingenious, vaulted ‘cloud sky’ of woven rattan covers the ceiling. It is providing additional warmth and organic shape while enclosing the whole restaurant by lowering the room-scale and warming the lighting.

Italian inspired restaurant with fine dine tables and other sitting space with a plant pot on the side

Within the Glorietta restaurant, beauty and sustainability collide with the salvaging and application of materials. Reclaimed hardwoods feature as bar cladding, with old stone slabs salvaged by the builder used as kitchen surround flooring. In a final, decorative flourish, a round Art Deco-inspired family table with sentimental value was inserted as a corner feature. 

Restaurant space with bar stools inline with the bar counter

 In an innovative sense, Glorietta’s story is a social one. It tries to highlight the effectiveness of combining clever interior design practices within a venue’s surrounding context.

Glorietta restaurant is a lively and inviting hospitality space. It will generate a ripple effect in driving other dining and drinking venues into the area to ensure ample social and commercial benefits for the local community. This outcome of connecting with the community and reinvigorating the Australian hospitality industry is particularly important during these uncertain times.

About the Architecture firm – Alexander & CO.

Alexander & CO. is a Sydney based 20+ team with a curiosity and passion to take on diverse, multifaceted projects and the skills and experience to move with versatility through architecture, interiors, styling, visualization, furniture making, project management, and branding.

Finding the spirit and truth of each place through craftsmanship, innovation, and timelessness is at the core of everything they do. They make timeless, beautiful spaces for those who care deeply and are driven to inspire their clients and the global village. 

Principal, Jeremy Bull was named Interior Designer of the Year 2018 at the Belle Coco Republic Interior Design Awards, one of the most recognizable design awards in Australia.

FACT SHEET

Location: North Sydney, Australia

Dimension: 420 sq.m.

Principal Architect: Jeremy Bull                      

Project Architect: Sophie Harris                     

Interior Design Team: Katie Snow    

Photo Credit: Anson Smart

Photography Styling: Claire Delmar

Leave a Reply